A futball a világ legnépszerűbb sportja, ami ráadásul még a mai napig folyamatosan fejlődik. Ez jól látható a különböző kiegészítőkön, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a pályára tudjunk lépni. Ilyen például a műfüves focicipő, ami különleges kialakításának köszönhetően kényelmes és még a teljesítményt is növeli.

A műfüves focicipő előnyei

Ahhoz, hogy eljussunk az olyan modern lábbelikig, mint amilyen a Nike Tiempo Legend 9 Elite is, több évtizedre volt szükség. Eleinte a futballt nem műfüves pályákon űzték. Idővel azonban, ahogy egyre nagyobb igény volt még több pálya kialakítására, de a feltételek nem igazán voltak adottak ahhoz, hogy természetes fűvel borítsák be azt (vagy egyszerűen költséghatékonyabb volt a műfű), megjelentek a műfüves változatok is.

Ez azonban azt is jelentette, hogy teljesen más igényeknek kell megfelelnie a cipőknek is. A hagyományos lábbelik nem igazán voltak hatékonyak a műfüves felületen, ezért is kezdtek el a sportszergyártók külön ehhez a pályához is focicipőket készíteni. Így született meg a műfüves focicipő, ami kifejezetten a műfüves körülményekhez készült, itt hatékonyabb és jobb teljesítményt nyújt a többi változatnál.

Mégis miért jó választás ez a lábbeli? Először is, mert sokkal jobb tapadást és irányítást biztosít, mivel a talpa speciálisan lett kialakítva. Ennek köszönhetően mind a futás, mind az irányváltás sokkal egyszerűbb, kevésbé terheli meg a lábat, így a sérülésveszélyt is minimalizálja, amit a hirtelen mozdulatok okozhatnak. A kényelem is fontos, ez pedig a párnázottságnak köszönhető, így a lábra és az ízületekre is sokkal kisebb terhelés nehezedik. Egy ilyen focicipővel garantáltan végig lehet bírni a 90 percet és egy hosszabb edzést is anélkül, hogy különösebben zavarna a lábbeli teljesítménye.


Hosszú távú megoldás a nehezebb körülményekre is

A műfüves cipő ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben is. Esős időben és nedves talajon is nyugodtan lehet használni, nem kell a csúszás vagy a sérülésveszély miatt aggódni. Ennek köszönhetően a tartóssága is nagy előnye ennek a változatnak, mivel a műfüvön a kopás hatása is sokkal kisebb. Nagy előnye még továbbá az is, hogy “karbantartása”, azaz a tisztítása is egyszerűbb, mint a többi változatnak.

A műfüves focicipők kínálata folyamatosan bővül, köszönhetően annak, hogy a legnagyobb gyártók (például a Nike és az Adidas) rendszeresen dobnak piacra újdonságokat, alkalmaznak innovatív megoldásokat és a fejlesztés sem áll le soha. Érdemes gyakran megnézni a kínálatot, valamint követni a sztárfocistákat, hogy éppen ki mit hord vagy éppen mi érkezett a webáruházba.


Válasszuk a minőséget

Ha új műfüves focicipő vásárlásán gondolkozunk, akkor a legegyszerűbb az, ha nem az árcédulát nézzük meg először, hanem azt, hogy pontosan milyen igényeknek kell megfelelnie. Ha valamin, akkor a lábbelin semmiképpen sem szabad spórolni futball esetén, mivel nemcsak a teljesítményre van hatással, hanem a testünk védelmére is.

Egy jól választott focicipő segít jobban elviselni a lábunkat érő külső hatásokat, így egy rosszul időzített becsúszás esetén is nagyobb védelemmel van ellátva a bokánk. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy a választás könnyű, de mindenképpen érdemes a két nagy gyártó, a Nike és az Adidas kínálatából válogatni. Ha kérdésed van, keress minket bizalommal, és mi segítünk eligazodni a műfüves focicipők világában.