Az ősz beköszöntével a focipályákon is új kihívásokkal szembesülünk - a hűvös, gyakran esős idő, sőt, olykor a köd és a folyamatosan változó pályaminőség mind komoly próbatételt jelenthetnek. Ebben az időszakban a megfelelő felszerelés kiválasztása kulcsfontosságú lehet, ezért most összeszedtük, hogyan alakíthatod ki az optimális őszi eszköztárad.


Réteges öltözködés

Az ősz hírhedt a hőmérséklet-ingadozásairól, éppen ezért a réteges öltözködés elengedhetetlen. A legjobb, ha több vékonyabb réteget viselsz, amiből könnyedén lehet levenni és hozzátenni is. 

Javaslataink:


Aláöltözet 

Válassz izzadságelvezető anyagból készült aláöltözetet, amely segít a testhőmérséklet szabályozásában.


Hosszú ujjú póló vagy mez

Mivel akár naponta is változhat az időjárás, érdemes beszerezni néhány hosszú ujjú pólót vagy mezt, amit akár a teljes edzés során viselhetsz.


Esőkabát vagy szélkabát

Legalább egy, könnyű, vízálló esőkabátot vagy széldzsekit mindenképp érdemes beszerezni, hiszen, bár még igazán hideg idő nincs, bármikor jól jöhet egy vízhatlan, meleg réteg.


Vízálló cipő

A nedves, csúszós pályák külön kihívást jelentenek, így fontos, hogy olyan cipőt válassz, ami jó tapadást biztosít csúszós felületen is. A cserélhető stoplikkal rendelkező modellek lehetővé teszik, hogy a pálya állapotának megfelelő cipővel vághass neki a játéknak.

Javaslataink:


Vízálló kialakítás

Talán mondanunk sem kell, mennyire fontos, hogy a cipőd ne legyen átázva játék közben. A komfort és a pontos játék mellett az egészségügyi szempontok sem elhanyagolhatóak.


Tisztítás és karbantartás

A sár és a nedvesség gyorsan károsíthatja a cipődet, ezért fontos, hogy minden meccs után alaposan tisztítsd meg és szárítsd ki, hogy megőrizze tartósságát és hatékonyságát.


Kiegészítők

Ősszel nemcsak az időjárás, hanem a pálya állapota is kihívást jelenthet. A nedves, sáros, csúszós talajon való futás más típusú igénybevételt jelent az izmok és ízületek számára, mint a száraz időben. Ezért érdemes olyan felszerelést választani, ami az időjárási körülmények mellett a pálya állapotához is alkalmazkodik.


A hűvösebb időben a kezek és a fülek könnyen áthűlhetnek, ezért egy pár sportkesztyű és egy vékonyabb sapka mindenképp ajánlott tartalékba. Emellett a jó zokni kiválasztása is rendkívül fontos, hiszen a hideg végtagok zavarhatnak a koncentrációban.

Javaslataink:


Nedvszívó zokni

A vastagabb, speciálisabb zoknik melegen tartják a lábadat, ugyanakkor megfelelően elvezetik a nedvességet, így elkerülheted a vízhólyagokat és egyéb kellemetlenségeket.


Sípcsontvédők

A csúszós talajon nagyobb a sérülésveszély, különösen a boka és a térd területén. A megfelelően párnázott sípcsontvédők segíthetnek csökkenteni az ilyen típusú sérülések kockázatát.


Táplálkozás és hidratáció

A hidratáció a hűvösebb időben is kulcsfontosságú. Ilyenkor gyakran elfeledkezünk a megfelelő folyadékpótlásról, pedig a szervezet ugyanúgy veszít folyadékot, mint a nyári melegebb napokon. Fontos, hogy elegendő vizet vagy sportitalt fogyassz, hogy fenntartsd a megfelelő teljesítményt. Emellett az energiaellátás is kiemelt szerepet kap, hiszen a hidegebb időben a szervezet több energiát használ fel a test melegen tartásához.


Az őszi időjárás kihívásai nem kell, hogy visszafogják a teljesítményedet a pályán. A megfelelően összeállított felszerelés segíthet abban, hogy ne csak komfortosan érezd magad, hanem a legjobb formádat hozd. Készülj fel minden eshetőségre, így biztos lehetsz benne, hogy bármilyen időjárási körülmény is vár rád, te készen állsz a játékra!


Legjobb stoplisaink csak rád várnak!


STOPLIS CIPŐK